piątek, 18 października 2013

Kawa po tajlandzku

W Tajlandii, mrożona kawa jest sprzedawane na ulicy w plastikowych torebkach ze słomką do picia . To nie wygląda apetycznie, ale na pewno dobrze smakuje . Jest bardzo łatwa do zrobienia. Kluczem tego przepisu jest to, aby zaparzyć kawę silniejszą niż pitą zazwyczaj - silny, gorzki smak ma zrównoważyć słodycz mleka.  
Napój ten jest po prostu niezwykle smaczny, można także dodać trochę swojego ulubionego likieru alkoholowego :)

Porcja dla 2 osób: 
  •  2 szklanki mocno zaparzonej kaw
  • 4 -6 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
  • kostki lodu
Przygotowanie:
Wlej gorącą kawę do szklanego dzbanka.

Dodaj mleko skondensowane słodzone i dobrze wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj kilka kostek lodu i przechowywać w lodówce 1 lub więcej godzin .

Ta kawa smakuje wyśmienicie także z Cointreau, Bailey, Kahlua lub innym, waszym ulubionym likierem :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz