Legenda Amaretto - w czasach włoskiego renesansu przyjaciel Leonarda da Vinci - Bernardino Luini podróżował do miejscowości Saronno, aby namalować tam freski w bazylice Santa Maria delle Grazie. Tam piękna młoda włoszka przyciągnęła jego uwagę i Luini wybrał ją jako swoją modelkę do fresku „Adoration of the Magi”. W podziękowaniu dziewczyna poczęstowała Luiniego słodkim bursztynowym eliksirem, zrobionym z brandy, pestek moreli i specjalnie wybranych ziół. Prawdopodobnie było to pierwsze oryginalne amaretto, które później zostało nazwane Disaronno. Mimo że nazwa likieru wywodzi się z Włoch, to na świecie znane i popularne są także likiery o tej nazwie produkowane we Francji, Holandii lub Niemczech.
Amaretto jest głównym składnikiem wielu drinków. Jest także często wykorzystywane jako dodatek do kawy, czekolady, deserów np. tiramisu i ciast, często w połączeniu z migdałami.
Składniki:
- 150 ml świeżo zaparzonej kawy
- 3 łyżki amaretto
- 1 łyżka cukru
- 40 ml śmietany kremówki
- cynamon lub sos czekoladowy
Cukier
podgrzewamy w rondelku, aż się skarmelizuje, następnie dodajemy 3 łyżki amaretto i
podgrzewamy, mieszając cały czas aż karmel się rozpuści. Wlewamy do
wysokiej szklanki, a następnie dolewamy świeżo zaparzoną kawę.
Na wierzch delikatnie nakładamy ubitą śmietanę i dekorujemy cynamonem lub sosem czekoladowym.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz