czwartek, 24 października 2013

Amaretto - nie tylko dobre do kawy ;)

Amaretto – napój alkoholowy wywodzący się z Włoch, o słodkim lecz i lekko gorzkawym smaku. Jest to likier migdałowy o 28% zawartości alkoholu. Amaretto jest sprzedawane w pękatej, stylizowanej , prostokątnej butelce. Likier jest produkowany z 17 wyselekcjonowanych ziół, owoców i pestek moreli, brzoskwiń lub wiśni. Amaretto ma piękny bursztynowy kolor. Posiada aromat palonych migdałów, zaraz za nim pojawia się słodycz marcepanu a następnie lekki posmak owoców z których przebija się nutka ziół i przypraw. Jest najlepiej sprzedającym się likierem włoskim.
Legenda Amaretto - w czasach włoskiego renesansu przyjaciel Leonarda da Vinci - Bernardino Luini podróżował do miejscowości Saronno, aby namalować tam freski w bazylice Santa Maria delle Grazie. Tam piękna młoda włoszka przyciągnęła jego uwagę i Luini wybrał ją jako swoją modelkę do fresku „Adoration of the Magi”. W podziękowaniu dziewczyna poczęstowała Luiniego słodkim bursztynowym eliksirem, zrobionym z brandy, pestek moreli i specjalnie wybranych ziół. Prawdopodobnie było to pierwsze oryginalne amaretto, które później zostało nazwane Disaronno. Mimo że nazwa likieru wywodzi się z Włoch, to na świecie znane i popularne są także likiery o tej nazwie produkowane we Francji, Holandii lub Niemczech.
Amaretto jest głównym składnikiem wielu drinków. Jest także często wykorzystywane jako dodatek do kawy, czekolady, deserów np. tiramisu i ciast, często w połączeniu z migdałami.

 
Składniki:
  • 150 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru
  • 40 ml śmietany kremówki
  • cynamon lub sos czekoladowy
Cukier podgrzewamy w rondelku, aż się skarmelizuje, następnie dodajemy 3 łyżki amaretto i podgrzewamy, mieszając cały czas aż karmel się rozpuści. Wlewamy do wysokiej szklanki, a następnie dolewamy świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch delikatnie nakładamy ubitą śmietanę i dekorujemy cynamonem lub sosem czekoladowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz