niedziela, 13 października 2013

Kawa i przyprawy: CYNAMON

Jaka przyprawa do kawy jest najbardziej znana? Oczywiście najczęściej wymienia się kardamon lub cynamon, a także chili. Ale można też inaczej :)
My zaś dziś o cynamonie, ponieważ jest coraz chłodniej i nasz układ odpornościowy potrzebuje wzmocnienia.  

Cynamon to lekko ostra, aromatyczna przyprawa i idealny towarzysz szarlotki czy gorącej czekolady ale i kawy. Oprócz swoich walorów smakowych i rozgrzewających, cynamon może mieć także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cynamon jest idealny i posiada nie tylko intensywny, niepowtarzalny aromat i doskonale sprawdza się w połączeniu z mlekiem, ale jest też przede wszystkim wspaniałą przyprawą o bogatych właściwościach. Poprawia nastrój, kontroluje poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i zwalcza nadmiar złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, cynamon dodany do kawy neutralizuje szkodliwe substancje w niej zawarte. Cynamon uznaje się, iż ma działanie antyseptyczne (odkażające). Jeśli dopadnie nas infekcja gardła czy jamy ustnej, warto postawić na filiżankę kawy, szklankę herbaty, mleka czy kakao doprawioną szczyptą cynamonu. Dzięki tym właściwościom, także cynamonowa guma pomoże zwalczyć nieświeży oddech, zmniejszając ilość bakterii, jakie przyczyniają się do jego powstania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz