Jaka przyprawa do kawy jest najbardziej znana? Oczywiście najczęściej wymienia się kardamon lub cynamon, a także chili. Ale można też inaczej :)
My zaś dziś o cynamonie, ponieważ jest coraz chłodniej i nasz układ odpornościowy potrzebuje wzmocnienia.
Cynamon to lekko ostra, aromatyczna przyprawa i idealny towarzysz
szarlotki czy gorącej czekolady ale i kawy. Oprócz swoich walorów smakowych i
rozgrzewających, cynamon może mieć także korzystny wpływ na nasze
zdrowie. Cynamon jest idealny i posiada nie tylko intensywny, niepowtarzalny aromat i doskonale sprawdza się w połączeniu z
mlekiem, ale jest też przede wszystkim wspaniałą przyprawą o bogatych właściwościach. Poprawia nastrój, kontroluje poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i zwalcza nadmiar złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, cynamon dodany do kawy neutralizuje szkodliwe substancje w niej zawarte. Cynamon uznaje się, iż ma działanie antyseptyczne
(odkażające). Jeśli dopadnie nas infekcja gardła czy jamy ustnej, warto
postawić na filiżankę kawy, szklankę herbaty, mleka czy kakao doprawioną szczyptą
cynamonu. Dzięki tym właściwościom, także cynamonowa guma pomoże
zwalczyć nieświeży oddech, zmniejszając ilość bakterii, jakie
przyczyniają się do jego powstania.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz