środa, 13 listopada 2013

Kawowe brownis

Bogate w intensywny smak ciastka, o których nie zapomnisz...

składniki:
ciasto:
1/2 kostki masła
3 tabliczki gorzkiej czekolady (posiekanej)
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 filiżanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody do pieczenia

krem:
1 łyżka śmietany kremówki do ubijania
1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

lukier:
1 gorzka czekolada
1/3 szklanki śmietany kremówki do ubijania


Rozgrzać piekarnik do 250 C. W misce żaroodpornej należy stopić masło i czekoladę razem. Mieszać aż płyn będzie bardzo gładki. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
W dużej misce wymieszać jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać czekolady i mieszać aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać aż się wszystkie składniki połączą. Wylać i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 250 przez 25-30 minut. Ostudzić na kratce .
Jeśli chodzi o krem to w małej misce połączyć śmietanę i kawę. Mieszać aż się kawa rozpuści. Ubić mikserem krem z masła i cukru na puszystą masę i dodać do kawy wymieszanej ze śmietaną. Krem rozprowadzić na wystudzonym cieście.  Następnie zrobić lukier  - w małym rondelku na małym ogniu połączyć czekoladę i śmietanę . Gotować i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mieszanka będzie gęstnieć. Kiedy trochę ostygnie ostrożnie rozprowadzić na kremie. Kiedy wszystko zastygnie kroić pokroić w kwadraty :) i zjeść....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz